Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent
Downside Crescent

Downside Crescent

This is the setting for another beautiful full house refurbishment. The red-bricked house is a well-proportioned five-bedroom property. The upper floors have been remodelled to remove previous compromises to the bedrooms and each is provided with ensuite bathrooms.

An unusual staggered arrangement has been used as the concept for the rear extension. Thus creating separate framed views of the garden rather than the more conventional and perhaps less inspiring full width extension.

The unusual geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden, all contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment that produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to the south easterly aspect of the extension.

A stepped plinth of York stone provides a new garden terrace at the level of the lawn.

Internally a feature has been made of the ceiling, which is expressed as partially exposed timber joists. The joists have been doubled up to discreetly incorporate LED strip lighting providing a uniform lighting level throughout.

Exposed brickwork walls compliment the subtle warmth of the bespoke kitchen design.

Architect: Forester Architects